ISWARI Sirup z agave BIO
Popis
Indiáni si agave vysoce cenili a sirup z její dřeně používali na slazení nápojů a jídel. V poslední době velmi získává na popularitě u lékařů a lidí, kteří věnují pozornost tomu, co konzumují. Sirup z agave je získáván zejména z Weberovy modré agave, protože tento druh obsahuje nejvyšší množství sacharidů. Agave se sklízí ve stáří 7 až 10 let. Poté se z dřeně získává šťáva zpracovávaná při nízkých teplotách pod 50 st. C.
V obchodech můžete nalézt dva základní typy agave: světlý a tmavý. Světlejší sirup je zpracováván při nižší teplotě a prochází jemnější filtrací, takže má více neutrální chuť vhodnou pro mnoho kuchyňských úprav. Tmavší sirupy jsou méně filtrované a pevné částečky zachované v sirupu mu propůjčují lahodnou příchuť někdy přirovnávanou k sirupu javorovému. To je například sirup, který můžete zakoupit u Iswari. Příchuť tohoto sirupu je však velice jemná a mnohem slabší než např. známe u medu.
Agave je jednou z nejskvělejších náhrad rafinovaného cukru, který má velmi vysoký glykemický index a glykemickou zátěž, což jsou ukazatele, které měří dopad konzumace jídla na hladinu sacharidů v krvi. Jídla, která rychle zvyšují hladinu cukru v krvi, uvolňují hormon inzulin. Nadměrné množství vyloučeného inzulinu a stálá vysoká hladina cukrů v krvi má spojitost s poruchami metabolismu. To se týká zejména diabetu II. st., nadváhy a obezity, zvýšeného množství tuků v krvi (triglyceridy a cholesterol) a zvýšeného krevního tlaku.
Agave je výbornou pomocí pro lidi, kteří potřebují konzumovat cukry s nízkým glykemickým indexem a nechtějí používat umělá sladidla. Ta mají často nepřirozenou příchuť a nejsou vhodná pro pečení, kdy je nutná karamelizace a zhnědnutí jídla. Přirozený cukr je také potřebný do kvasnicových těst, aby mohla nakynout.
Způsob použití
Agave je asi o 40 % sladší než běžný cukr a tak používejte přibližně poloviční množství než jste zvyklí u cukru či medu. Přestože glykemický index 30 je velmi nízký (jablko 55, Coca Cola 90), není agave zcela prostá cukru. Proto je nutné individuálně zvážit, jaké množství používat. Např. u velmi těžkých diabetiků je na místě střídmost a případně se poradit s lékařem.
Nutriční hodnoty ve 100 g:
Energie 360 kcal/1507 kJ
Proteiny 0 g
Tuky 0,2 g
Sacharidy 90 g